fbpx

Enkel klachten

Veel voorkomende enkelklachten

Enkel klachten komen veel voor. Met name bij het sporten kunnen blessures aan de enkel ontstaan. Deze enkel klachten treden op door plotselinge, onnatuurlijke bewegingen waarbij het enkelgewricht en de spieren de druk niet goed op kunnen vangen en overbelast raken. De enkelbanden kunnen hierdoor verrekken (we spreken dan van verzwikking) of er kunnen scheurtjes ontstaan (we spreken dan van verstuiking). Naast de enkelbanden zijn klachten aan de Achillespees veelvoorkomend.

Overige voorkomende oorzaken van aandoeningen aan de enkel zijn inklemming (impingement) en een botbreuk (enkelfractuur). Een inklemming kan ontstaan in het kapsel of in een botje (de os trigonum), meestal door een herhaaldelijk strekken van de voet. We spreken in deze gevallen van acute klachten. Wanneer er teveel kracht op de enkel is uitgeoefend en een verzwikking of verstuiking ontstaat, is de enkel opgezet en vaak zo pijnlijk dat lopen niet gaat en ook staan pijnlijk is.

Naast sportblessures aan de enkel is instabiliteit in het gewricht door reuma of ouderdom een bron voor (veelal chronisch) letsel. Beschadigingen aan de enkelbanden veroorzaken een druktoename op het enkelgewricht toeneemt, wat op zijn beurt voor een grotere slijtage in het kraakbeen zorgt, waardoor bewegen moeilijker wordt. Pijn bij het opstaan, een zeurende pijn aan de achterkant, het zijn slechts enkele voorbeelden van veel voorkomende klachten die hier op kunnen wijzen.

Naast klachten waarvan de oorzaak direct in het enkelgewricht is aan te wijzen, kan er ook sprake zijn van a-specifieke klachten. Hierbij ligt de oorzaak van de klacht elders, bijvoorbeeld in triggerpoints elders in het been.

De behandeling van enkelklachten

Over het algemeen zijn klachten aan het enkelgewricht goed te behandelen. Onze fysiotherapeuten zullen eerst onderzoeken (anamnese) wat de oorzaak is van de klachten en vervolgens een behandelplan opstellen. Deze is er vooral op gericht om de beweeglijkheid en de stabiliteit van de enkel te vergroten. Therapievormen die hierbij worden toegepast zijn onder andere:

Mocht u enkelklachten hebben of meer informatie willen hebben over preventie neem dan gerust contact met ons op of maak direct online een afspraak.

WhatsApp chat