fbpx

Rugklachten: a-specifiek of specifiek

Rugklachten zijn een veel voorkomende blessure. Met name aandoeningen aan de lage rug komen vaak voor. Uit cijfers blijkt dat 60-90% van de wereldbevolking tenminste een keer in zijn leven een episode van a-specifieke lage rugpijn heeft.

Oorzaken van rugklachten

Het ontstaan van lage rugklachten kan meerdere oorzaken hebben. Het verrichten van zware arbeid waaraan je lichaam niet gewend is kan leiden tot kwetsuur in de rug. Eveneens is langdurige stress een veel voorkomende boosdoener bij klachten.

Obesistas, veel (werk) stress, zwaar lichamelijk werk, veelvuldig buigen en draaien en autorijden zijn risicofactoren die klachten kunnen veroorzaken. Echter is er in 95% van de a-specifieke lage rugklachten geen duidelijke lichamelijke oorzaak aan te wijzen.

Behandeling

De behandeling van lage rugklachten kan bestaan uit verschillende therapievormen. Allereerst zal er een anamnese gedaan moeten worden om duidelijk te hebben wat de klachten precies zijn en hoe en wanneer ze ontstaan zijn.

Daarna zal er een onderzoek volgen om te kijken welke oorzaak er gevonden kan worden voor de specifieke rugklachten. Hierbij kun je denken aan problemen met de mobiliteit van de wervelkolom of het heupgewricht, een verminderde spierfunctie of slechte houding. Ook kan het zo zijn dat er bij een bepaalde beweging een spier in de verkramping schiet.

Er kunnen ook meerdere van de bovengenoemde oorzaken tegelijkertijd  aanwezig zijn en kan u diverse klachten ervaren. Als het onderzoek gedaan is en er een oorzaak gevonden is waardoor het herstel uitblijft zal er behandeld worden.

De behandeling kan bestaan uit:

  • Mobilisaties
  • Triggerpoint therapie / dry needling
  • Oefentherapie
  • Massage
  • Adviezen met oefeningen die u thuis kunt uitvoeren

Mocht u rugklachten hebben of meer informatie willen hebben over preventie neem dan gerust contact met ons op of maak direct online een afspraak.

WhatsApp chat