fbpx

Knieklachten

In ons leven krijgen onze knieën veel te verduren. Zowel bij het sporten als bij zware arbeid kan er overbelasting ontstaan waardoor de kans op knieklachten of knieblessure toeneemt. Eveneens zijn ouderdom en overgewicht twee factoren die hierin veelal een rol spelen.

Bijna iedereen krijgt in zijn leven wel eens te maken met knieproblemen. De klachten kunnen daarbij acuut ontstaan, bijvoorbeeld door overbelasting bij sport, of langzaam ontstaan.

De meest voorkomende knieklachten zijn pijn, stijfheid, instabiliteit en/of zwellingen in de spieren en pezen aan de kniegewrichten. Deze wijzen veelal op kwetsuur van specifieke spieren, pezen en banden (verrekking en kneuzingen) of op slijtage (artrose) van de gewrichten en meniscus. Hieronder gaan we dieper op deze problemen in.

Spierpijn aan de knie

De gewrichten in de knie zijn verbonden met een aantal spieren en pezen. De meest voorkomende klachten hebben te maken met de volgende lichaamsdelen.

  • Kruisbanden (de voorste- en achterste kruisband). Deze zorgen voor een stabiele beweging van de knie in het voor- en achterwaartse bewegen. Kruisbandletsel gaat vaak samen met letsel aan het kraakbeen of de meniscus (zie hieronder).
  • Spieren en pezen: Klachten aan spieren rondom de knie nemen in veel gevallen geleidelijk toe. Meestal ontstaan deze als gevolg van overbelasting. Spieren die hier veelal mee verband houden, zijn de ‘kniestrekker’ de quadriceps, de ‘kniebuiger’ de hamstrings.

Artrose in de kniegewrichten

De gewrichten in het boven- en onderbeen hebben een dun laagje kraakbeen. Dit zorgt ervoor dat de botdelen soepel langs elkaar kunnen bewegen. Bij artrose wordt de druk op de knie minder geabsorbeerd en is het gewricht minder beweeglijk.

De belangrijkste oorzaken van artrose zijn:

  • Artrose komt met name voor bij 50-plussers doordat het kraakbeen in de knie minder soepel wordt naarmate wij ouder worden.
  • Bij ander letsel in of rondom de knie (bijvoorbeeld aan de meniscus of kruisbanden) kun je – bewust of onbewust – een andere houding aannemen waardoor artrose ontstaat.
  • Blessures/ongevallen. Hierbij treedt artrose op door acute overbelasting van het kniegewricht

Wat te doen bij artrose? 

Wanneer er sprake is van artrose is het belangrijk om te blijven bewegen en de spieren rond de knie te versterken en sterk te houden. Mochten de klachten aanhouden dan kan er een knieprothese worden gebruikt.

Letsel aan de meniscus

Naast slijtage in de gewrichten komt meniscusletsel vaak voor. De meniscus is een halve kraakbeenring in het gewricht tussen het bovenbeen en het onderbeen (aan zowel de binnen als de buitenkant). Deze laten de uiteinden goed aansluiten waardoor de druk gelijkmatig verdeeld wordt.

Door plotselinge draaibewegingen van de knie ten opzichte van de voet kunnen voor scheurtjes in de meniscus zorgen. Veel voorkomende klachten hierbij zijn pijn, zwelling en verminderde beweeglijkheid.

Wat kunnen wij doen bij knieklachten? 

Veel knieklachten kunnen worden verholpen met fysiotherapie en oefentherapie. Door de spieren te trainen neemt de kracht en stabiliteit toe, wat de beweeglijkheid bevordert. Onze oefenruimte biedt voldoende mogelijkheden voor een goede revalidatie. Verder kunnen sportmassage of medical taping ondersteunen op de weg naar herstel.

Mocht u knieklachten hebben of meer informatie willen hebben over preventie neem dan gerust contact met ons op of maak direct online een afspraak.

WhatsApp chat