fbpx

Hand- en polsklachten: Wat is er aan de hand?

De vele kleine speren, pezen zenuwen en botten maken onze hand en pols een complex lichaamsdeel. Gezien we onze handen veel gebruiken, kunnen aandoeningen en hand- polsklachten dan ook ingrijpend zijn in onze dagelijkse bezigheden. Ruwweg kunnen we acute en chronische aandoeningen onderscheiden bij hand- en polsklachten. Hier zullen we wat dieper ingaan op beide typen klachten en aandoeningen en daarbij enkele veel voorkomende aandoeningen aan bod laten komen. Echter zijn er legio aan hand- en polskwetsuren denkbaar, die allemaal een specifieke behandeling vergen. Ervaat u (aanhoudende) klachten aan uw hand of pols? Onze fysiotherapeuten staan klaar om je te helpen.

Acute aandoeningen aan de hand en pols

Veel acute aandoeningen kunnen bijvoorbeeld optreden tijdens het sporten. Door een plotselinge overbelasting (door bijvoorbeeld een val of stoot) kan de pols verstuiken (ook wel verzwikking of distorsie genoemd), waarbij het weefsel rondom het polsgewricht beschadigd raakt en de spierbanden oprekken.  Wanneer je een verstuikte pols hebt, treedt een zwelling op, kan deze blauw kleuren en kun je de hand niet zonder pijn gebruiken. Meestal gaan deze handklachten na 1 à 2 weken over.

Chronische aandoeningen aan hand en pols

Naast acute aandoeningen kunnen de klachten ook met de tijd toenemen. Dit is vaak het geval bij overbelasting tijdens werkzaamheden (door vaak herhaalde handbewegingen) of door een meer natuurlijk slijtage vanwege ouderdom. Hier zullen we enkele, veel voorkomende hand- en polsklachten toelichten.

Carpaal tunnel syndroom

Dit klachtenpatroon ontstaat door een zenuwbeknelling in de overgang van de onderarm, ter hoogste van de pols, naar de hand. Kenmerkend is een doof of pijnlijk gevoel en tintelingen in de vingers/vingertoppen van de duim, wijs-, middel- en ringvinger. De pijn kan daarbij uitstralen naar de onderarm, elleboog en schouder. De oorzaak is een zwelling in de pezen die op zijn beurt veroorzaakt kan zijn door bijvoorbeeld veelvuldig herhaalde bewegingen (als vorm van RSI), of andere medische aandoeningen, zoals diabetes, overproductie van groeihormonen of een trage werking van de schildklier.

Artrose in de hand

Artrose wijst op slijtage van het kraakbeen in de handgewrichten. Hierdoor kunnen pijn en stijfheid in de pols, vingers en duim tot de klachten behoren. Bij artrose is het belangrijk dat de gewrichten bewogen blijven, maar niet overbelast raken. Naast fysiotherapie worden ook vaak medicijnen als pijnstillers gebruikt om de klachten te verminderen.

De Ziekte van De Quervain

Aan de basis van deze aandoening ligt een geïrriteerde peesschede aan de duimzijde van de pols en de pezen die hier doorheen lopen. Door veelvuldige beweging van de pezen door de schede kunnen deze overbelast raken. Specifieke handklachten die de Ziekte van De Quervain kenmerkt, zijn pijn bij het buigen en strekken van de duim, zwelling ter hoogte van de peesschede en mogelijk een knappend gevoel doordat de pezen ‘stokken’.

Contractuur van Dupuytren

Deze aandoening wijst op een samentrekking (contractuur) van het bindweefsel in de handpalm. Door de samentrekking is het niet mogelijk om een of meerdere vingers te strekken. De klachten ontstaan meestal geleidelijk, waarbij de gewrichtskapsels in de hand langzaam aan kracht inboeten. De oorzaak van Contractuur van Dupuytren kan genetisch zijn, maar ook bij mensen met suikerziekte komt het relatief vaker voor. Fysiotherapie is er met name op gericht om de klachten te verminderen.

Trigger finger (springvinger)

Bij een trigger finger is er sprake van een ontstekingsreactie in de buigpees van een vinger.  Deze kan ook gepaard gaan met een ontsteking van de peesschede. De verdikking van de ontsteking heeft tot gevolg  dat u de vinger moeilijk kunt strekken en dat deze met een schokje recht ‘springt’. Door de zwelling blijft de vinger dan ook gebogen.

TFCC

Dit acroniem staat voor triangulaire fibrocartilagineuze complex. Een ingewikkelde benaming voor een gewrichtje in de pols, vlakbij de pink. De TFCC verbindt enkele botjes en stabiliseert de pols. Wanneer u specifiek pijn hebt bij het afzetten, kan dit wijzen op TFCC-letsel

Behandelingen bij handklachten en polsklachten

Zoals u leest zijn deze aandoeningen aan hand en/of pols zeer divers. Wat ze echter gemeen hebben, is dat ze u in het dagelijks leven enorm kunnen belemmeren. Wacht daarom niet te lang met de behandeling wanneer u klachten ervaart. Wij staan klaar om samen met u een persoonlijk behandelplan op te stellen. Deze zal onder andere gericht zijn op het verbeteren van de spierkracht, stabiliteit en beweeglijkheid.

Mocht u hand- of polsklachten hebben of meer informatie willen hebben over preventie neem dan gerust contact met ons op of maak direct online een afspraak.

WhatsApp chat