fbpx

Nekklachten: a-specifiek of specifiek

De oorzaak van nekklachten kan op verschillende vlakken liggen. Door spierspanningen/stress neemt de belasting van de spieren toe. Dit kan ertoe leiden dat de nek niet goed meer kan bewegen en deze stijf aanvoelt.

Een auto-ongeluk kan de oorzaak zijn voor het ontstaan van nekklachten, die worden dan vaak whiplash-klachten genoemd. Maar het kan ook zo zijn dat er een bepaald gewrichtje van de zeven nekwervels niet soepel beweegt en u dat beperkt in het bewegen en/of pijn geeft.

In de meeste gevallen is het, net als bij aandoeningen aan de lage rug, zo dat het gaat om a-specifieke nekklachten waarbij er geen duidelijke lichamelijk afwijking te vinden is voor de pijnklachten. Een röntgenfoto of scan laten maken heeft dan niet zoveel zin. Er wordt dan niets gevonden.

In sommige gevallen gaat het om specifieke nekklachten, denkende aan bijvoorbeeld slijtage of een hernia. Bij nekklachten kan de pijn zich ook elders uiten en samenhangen met andere klachten, bijvoorbeeld hoofdpijn, schouder en kaakpijn. Daarnaast kunnen triggerpoints in deze regio ook zorgen voor nek-/ hoofd pijn.

Behandeling van nekklachten

De behandeling kan bestaan uit verschillende behandelvormen:

  • Massage
  • Houdings/bewegings adviezen
  • Oefentherapie
  • Triggerpoint behandeling / dry needling

De behandeling zal afhangen van de gevonden functiestoornissen. Mocht u klachten hebben of meer informatie willen hebben over preventie neem dan gerust contact met ons op of maak online een afspraak.

WhatsApp chat