fbpx

Schouderklachten: een veel voorkomende klacht

Schouderklachten zijn een veel voorkomend probleem en kunnen de patiënt erg belemmeren in het dagelijks leven. Soms is het (tijdelijk) niet mogelijk om te werken, sporten of dagelijks activiteiten uit te voeren. Schouderklachten kunnen ontstaan na een val, overbelasting of juist te weinig bewegen. Een veel voorkomende klacht is pijn in de schouder en bovenarm (soms uitstralend naar nek, schouderbladen, bovenrug, onderarm of hand). Vaak is ook de mobiliteit van het schoudergewricht beperkt in één of meerdere richtingen.

Mogelijke diagnoses van schouderklachten

Een aantal mogelijke diagnoses van schouderklachten zijn:

Peesaandoeningen: een pees is de verbinding tussen een spier en het bot. Drie veel voorkomende peesaandoeningen zijn:

  1. peesontsteking (tendinitis)
  2. peesdegeneratie (tendinose, een verminderde kwaliteit van de pees)
  3. peesruptuur (de pees is gedeeltelijk of volledig gescheurd)

Peesaandoeningen kunnen o.a. ontstaan door overbelasting, een ongeval, ouderdom of te weinig bewegen.

Slijmbeursontsteking (bursitis): een slijmbeurs (bursa) is een soort stootkussen. Deze bevindt zich in een gewricht of tussen bot en spieren. De slijmbeurs zorgt bovendien voor schokdemping of verminderde wrijving tussen verschillende weefsels. Een slijmbeursontsteking kan ontstaan door overbelasting of na een ongeval.

Impingement syndroom: letterlijk vertaald betekent impingement “inklemming”. De pijnklachten in de schouder worden veroorzaakt doordat weefsel (bijvoorbeeld pees, spier of slijmbeurs) ergens in de schouder bekneld raakt.

Instabiele schouder: de weefsels in en rondom het schoudergewricht (voornamelijk spieren) zijn niet in staat de kop van de bovenarm in de kom te houden. Bij ernstige instabiliteit kan de kop zelfs uit de kom schieten (luxatie). Het sleutelbeen kan ook luxeren. Instabiliteit kan ontstaan door een ongeval, aangeboren hypermobiliteit / laxiteit of bijvoorbeeld door overmatig bewegen in de eindstanden van een gewricht (bv bovenhandse sporten, turnen).

Frozen shoulder: letterlijk betekent dit “bevroren schouder”. Hierbij is het schouderkapsel ontstoken en verkleefd (stijf). Deze aandoening komt vaak voor en gaat gepaard met pijn en forse bewegingsbeperkingen in alle bewegingsrichtingen van de schouder. Het totale herstel duurt lang, minstens een jaar. Gelukkig is de prognose goed, de meeste patiënten hebben na verloop van tijd geen pijn meer en bovendien een (bijna) normale mobiliteit.

Fractuur: een fractuur is een botbreuk. In het geval van de schouder kan het gaan om een breuk in de bovenarm, schouderblad of sleutelbeen. Meestal ontstaat een breuk als gevolg van een ongeval. Soms ontstaat er een breuk als gevolg van een ziekte (bijvoorbeeld botontkalking of een bottumor) maar dit is zeldzaam. Een fractuur herstelt normaal gesproken binnen 8 weken (dan zijn de botdelen weer aan elkaar gegroeid), echter is de normale functie van het schoudergewricht dan nog niet terug. Door de verplichte rust zijn namelijk de spieren verzwakt en het gewricht verstijfd.

Contact opnemen

Mocht u schouderklachten hebben of meer informatie willen hebben over preventie neem dan gerust contact met ons op of maak direct online een afspraak.

WhatsApp chat