fbpx

Tennisarm / tenniselleboog

Een tennisarm (ook wel tenniselleboog genoemd) is een pijnklacht aan de buitenzijde van de elleboog. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, ontstaat een tennisarm niet alleen tijdens het tennissen, maar vaak ook door zwaar handwerk (timmeren, schilderen) en repetitief computerwerk. Het is tevens een de meest voorkomende aandoening aan het ellebooggewricht.

Hoe ontstaat een tenniselleboog?

In verreweg de meeste gevallen wordt een tennisarm veroorzaakt door overbelasting van de spieren en pezen in de onderarm. Daarnaast zijn een verkeerde (werk)houding en plotselinge beweging (verrekking) debet aan de klachten. De overbelasting zorgt voor ontsteking in het ellebooggewricht. In de pezen en het spierweefsel kunnen kleine scheurtjes ontstaan, waardoor tevens de doorbloeding minder goed is.

Kenmerkende symptomen van een tenniselleboog zijn:

  • Pijn (drukpijn aan de buitenzijde van de elleboog en stralingspijn naar hand of schouder)
  • Krachtverlies in de arm en hand
  • Stijfheid en bewegingsbeperking (met name na een periode van immobiliteit)
  • Roodheid
  • Zwelling

Behandeling van een tennisarm

Een veel voorkomend probleem bij een tennisarm is dat belasting op de beschadigde pezen alleen maar groter worden en de klachten daardoor verergeren. De pijn in de elleboog zorgt voor stijve spieren, deze beperken de beweging en zorgt voor een stijf gewricht. Hierdoor neemt de belasting toe en beschadigt de pees verder.

Om een tennisarm te genezen is het belangrijk dat het gewicht in beweging blijft, maar niet wordt overbelast. Het dragen van een brace vermindert in veel gevallen de druk, waardoor u binnen de pijngrens kunt blijven werken. Daarnaast is het noodzakelijk dat de spieren, pezen en doorstroming worden hersteld. Daarom is het belangrijk dat deze vicieuze te doorbreken. De volgende therapievormen in onze praktijk kunnen helpen bij het herstel van een tennisarm:

Mocht u elleboogklachten hebben of meer informatie willen hebben over preventie neem dan gerust contact met ons op of maak direct online een afspraak.

WhatsApp chat